Национална здравна конференция 2016 г.

Национална адвентна конференция на здравни работници 2016 г.   

 На 15.10.2016 г. се проведе Адвентна национална среща на лекарите медици и здравни служители в църквата организирана от здравния съвет. Сверихме часовника с какви служители разполагаме, кои са новите  визии и пътища пред нас.  Сложните мрежа на дейност в църквите и страните се обединяват в Бога. Разгледахме съботния  урок за Йов,  независимо от трудностите в живота Бог ни дава всичко и ни обича.  Мъглата около отдела започна да се разсейва.  Доста хора бяха тук да чуят и разберат  що е  здравен отдел и  има ли почва у нас. Ще тръгне ли парализираната структура под  гласа на Исус, както паралитика във  Витезда.   Здравната реформа, механично повтаряме ние, е дясната ръка на тройната ангелска вест.

Валери Дюфур -Valerie Dufour серетар на Здравния Отдел на интер евопейската девизия. ни призова:  "Да Вървим в Неговите стъпки", чрез историята за слепеца описана в Йоан 9 глава. Бихме ли ние помогнали на слепеца или щяхме да отминем ? Каква е мотивацията за нашата работа и нашата мисия? Имаме ли състрадание в здравната ни дейност или работим  медицина. Състраданието не се намира естествено в нашите сърца. Христос лекуваше защото ни обичаше.  С любов и състрадание, вървим по  стъпките на Исус. Той беше ясен по отношение на неговата мисия: “Аз върша делата на този който ме е пратил.“

Елън Уайт  нарича истински лекарства :  чистия въздух, слънчева светлина, въздържанието, почивката, физическите упражнения, водата, правилното хранене и доверие в Божията сила. Не казва препоръчвам ви ги, а лекувайте се чрез тях, те са лекарствата !!  Да наречеш водата или слънчевата светлина лекарство е все едно да лекуваш сляп с кал или рак със смокини. Но съвременната наука потвърждава нейните думи. При лош неправилен начин на живот, не може да се реши проблема с лекарства, те само помагат. За болестта по голямо влияние има социалния статус и начина на живот. Начина на живот подобрява всички болести.

Йорданка Димитровачлен на здравния съвет, допълни Дюфур с организираното от ИЕ-девизия, Общо обучение на отдели в Севиля.  Наблегнато е да израстваме като семейство, всеки отдел свързан с другия. Само така можем да достигнем до другите - заедно. Здравният отдел да обучи пасторите на по интелигентно и достъпно изнасяне на здравната вест. Факт е, че вече ЦАСД и Световната Здравна Организация си сътрудничат.  Преди изнасяне на здравна тема е необходимо  да е съгласувана с лекарите в отдела, а медиите и отдели по комуникация да популяризират ползите от нашите принципи.  Медицинско Мисионската работа ще бъде единствената възможна след налагането на ограничения.

Даниел СенюкDaniel Seniuc 

Сенюк (Daniel Seniuc – Co-Organizator, Departamentul de Sănătate, Uniunea AZS România) насочи вниманието на конференцията към това, знаем ли какво значи успял човек. От светска гледна точка успех означава да планираш и си поставиш ясна цел и да я постигнеш след твърдо решение. 

Успех от Божия гледна точка според  Е. Уайт е  да намерим Божия план за нас на земята. На небето Христос ни е приготвил място, но също и на земята имаме място като инструменти на Бога.  Освен като личности, всяка нация народ държава има място в Божия план.  Моят успех е да открия и разбера какво иска Бог от мен и да приема провокацията.  Провокация пред Д-р Дан Николае (Dr. Nicolae Dan – Co-Organizator, Centrul Lifestyle Herghelia) е че няма да се приложи американския модел в Румъния за създаване Център за Здраве в Хергелия. В Хергелия резервациите са една година напред. Вече има два такива центрове Румъния. Такъв център и в Молдова

Тед  Уилсън председателя на църквата фокусира работата на църквата към здравна дейност и да се превърне в Център на влияние. Създаване на здравни ресторанти. Магазини за здравословни храни. Мисионската дейност може да бъде и чрез ресторанти Магазини кабинети, библиотека Програми със здравни изложения. Извън градовете да има малки санаториуми училища. Началните училища и да се стигне до университет. Лагери Фабрики за здравословни храни. Оранжерии. Земеделска земя, кошери.

В Румъния е реализиран такъв център за влияние. Наета е къща. Ремонтирана сега в нея има стоматологичен кабинет, зала за масаж. Физиотерапия. Кабинети за индивидуални консултации. Курсове за здравословно хранене . Преди година е отворен и вегетариански ресторант, вече се самоиздържа. Осъществява кетъринг. Хората дори искат повече веганска храна. Тук идват банкери, други служители който повишават изискванията към храната в ресторанта. Има вегани и суровоядци.  Разкрит е магазин за здравословни храни. Има и за в къщи.  Чайове продукти от соя и бобови храни. В кабинетите се правят изследвания на десет показателя на кръвта. Холестерол триглицериди и др.

Друг проект е за здравословен лагер на нашите семейства. Изградена е подвижна структура кабинет в автобус. По подобие на нашия проект (здравната линейка- кабинет в България). Вече има два автобуса линейки. Нов проект е академия на малките готвачи. Да се научат да готвят от малки здравословно. В линейката са правили тестове над 6000 души. Да се сформират медицински екипи. Да има училища за здравни работници. Здравните центрове в Хергели и Подеш . Те дават курсове за масажисти който са признати в държавата. Те получават официална диплома и могат да бъдат масажисти. 

Да има конгреси. Програми за младежите. Да се включат всички студенти по медицина и от медицинските колежи. За пасторите са закупени по една чанта за бърза помощ  кантарче, глюкомер и тест ленти. Флашки със всички здравни теми монтирани в писалки. Организира се уеб страница на която да се качват всички материали и да е архив със данни. Строй се и болница. Сенюк показа на всички огромен строеж на Адвентна болница. Завърши с една карикатура.Хората събрани около един с ударено коляно. До тях Исус носи сам кръста си. Занимаваме се с незначителни неща а сме предизвикани от много по големи. Кога ако не сега, кой ако не аз.  

Мариян Димитров - Ръководител Адра за България

Изказа благодарност за това че е регистрирал подвижната структура, кабинет който ще присътсва на здравните изложения.  В Кюстендил от 15 години е изграден център за влияние. По негово подобие след подкрепата на АДРА ще бъдат изградени такива и в други градове  Кюстендил, Варна Пловдив, Плевен, Търново Силистра

Срещата завърши  с питания от залата.

 

X