Лекар от университета в Лома Линда открива в една британска мелница за жито нещо, което може би ще ви шокира 2 Февруари 2017 Джеймс Пондър Д-р Браян Бул направи важно откритие, свързано със стомашно-чревния тракт на човека. "Морийн и аз се натъкнахме на функционираща мелница за зърно, когато бяхме на почивка в Езерната област на Англия в края на 1990-та година"- отбеляза д-р Бул, който наскоро се пенсионира като професор по патология и човешката анатомия в университета Лома Линда – катедра по медицина. Въпреки, че двойката възнамерявала да остане само 45 минути, за да опознае по добре живописния град Boot със своята 700-годишната каменна мелница, турнето продължило няколко часа, защото нещо, което мелничарят казал доста впечатлява д-р Бул. Когато обаче, големите воденични камъни бяха заменени със стоманени, този процес на смилане тотално се промени. Мелничарят обеснява, че при новата технология, зародиша на зърното се отделя от него преди да е започнало смилането и де факто всички трици и летливи масла се изхвърлят, защото просто няма смилане на цялото зърно. Когато триците и летливите масла са отстранени от пшеницата, тя се съхранява по-лесно, но е по-малко хранителна и може да навреди на здравето За разлика от брашното, смилано с каменните воденични камъни богато на фибри, това което получаваме от стомамените технологии може да се съхранява при стайна температура без да гранясва. Това е брашното, което се използва в заведенията за бързо хранене. В резултат на това, основният източник на фибри изчезва от диетата на западния свят много бързо, а това означава, че много важен източник за храна на чревните бактерии просто го няма. Брашно без трици и зародиш е само нишесте/ въглехидрати/ и протеини/глутен/. Ние ги поемаме в тънките черва, но всъщност чревните бактерии са оставени без храна. „В дебелото черво – отбелязва д-р Бул – има много видове бактерии, които разграждат триците и други видове влакна. Това са бактериите, които произвеждат Вит.Б12, вит.К и други съединения като например късо-верижни мастни киселини, които са полезни за цялото тяло, включително и за мозъка. Целият този проблем е благодарение на промяната от каменни на стоманени фризове за смилане. Повечето от това, което правят чревните бактерии е ползотворно, с изключение на ролята му при преработката на червеното месо. Те го превръщат в токсин вместо в храна, който инхибира метаболизма на преработения холестерол и по този начин той се натрупва в тялото. "Липсата на фибри в диетата може да доведе до усложнения като дивертикулоза и дивертикулит/ вторично заболяване на дивертикулозата/ - болест, от която страдат 300 000 души в САЩ всяка година” – отбелязва той „Променете диетата си и включете повече пълнозърнесто брашно и повече фибри. Това ще поддържа стомашно-чревния ви тракт в добро здраве” – каза в заключение д-р Бул
Превел Йорданка Димитрова |