Орално здраве и право на усмивка

ОРАЛНО ЗДРАВЕ И ПРАВО НА УСМИВКА

 

                        Денят на всеки трябва да започва и завършва със свежа усмивка. А колко от нас не могат да го  направят!?   И не поради лошо настроение, а заради проблеми.Усмивката е белег на добро здраве и  хранене. И е привлекателна, ако показва здрави зъби. Освен тях в устната кухина се намира езика, отварят се три чифта слюнни жлези, горната и долна челюст, защитени от лигавица, вътрешната повърхност на бузите, множество малки жлезички по лигавицата  на устните, съединителнотъканни връзки. Всички органи в устата са добре кръвоснабдени и инервирани. Тя е първият отдел на храносмилателната система, в който започва първичната обработка на храната. През устата приемаме вода, течности и лекарства. Езикът, твърдото небце и зъбите участват в звукообразуването на нашата реч, чрез която общуваме.Здравето на изброените органи е  важно и ако небрежим ще са нарушени контактите ни, а съшо и самочувствието ни. Елън Уайт  казва: „За да запазим телата си в здраво състояние, така че всички части на живата машина да действат хармонично, ние трябва да сме просветени”.( Свидет. Към църкв. том 6, стр.369). А Семашко казва:”Профилактиката започва и завършва със здравна просвета”.Днес хората четат и знаят много за здравето си, но тъй като тавана е много високо, ще се радвам да добавите  нещо и за оралното здраве.

             В устройството и функцията на всички органи в устата, аз виждам Божията мъдрост и целесъобразност. Прочетете си отново Пс. 139:14!

             Образуването на зъбните зародиши започва още преди раждането: за млечните зъби от втори до трети месец от бременността, а за постоянните от четвъртия месец и продължава до първата година от раждането.До края на втората година след раждането детето има вече 20зъбчета. За бъдещата майка трябва да се осигури рационално хранене, минерална, витаминна и флуорна профилактика, още здравно обучение, стриктна устна хигиена и навременно лечение на зъбите. Родителите трябва да знаят, че естественото хранене-кърменето, е силен профилактичен фактор за здрави зъби. В детска възраст има много особености, които предначертават зъбния статус. Слюноотделянето е много, много обилно. Това  е в полза на едно добро самоочистване в тази възраст. Ако детето има рахит, това води до хипоплазия (недоразвитие) на постоянните предни зъби и първите молари. Ако се отчитат дефекти по зъбите, пигментации, ерозия по емайла или кафяви петна, консумацията на въглехидрати трябва да се намали.

             Ще се спра на зъбно-челюстните деформации, които имат отношение не само към здравината на зъбите, но са и проблем за външния вид на детето. Тук трябва да отнесем завъртяни зъби, стеснени челюсти, обратна захапка(прогения), кръстосана захапка, отворена захапка, ръбцова захапка, дълбоко покритие и др. Зад тези деформации стоят вредни навици. Над 90% от децата с вреден навик имат и някаква деформация. Лошата новина е, че с възрастта навика се осъзнава и отпада, но деформациите се задълбочават.

              От общия брой на децата с вредни навици около 85% от тях, ги придобиват до края на първата година. Най-честите са смучене на палец, на пръсти, на устни, на език или предмети в най-различни комбинации. Резултатът от това са различни по тяжест деформации-протрузия(зъбите във фронта на горната челюст са издадени напред и не са в контакт с долните), отворена захапка, обратна захапка. Понеже смученето ангажира активно и дълготрайно лицевите мускули, то тази сила преминава и върху костните гредички на  неоформените още челюсти и остават трайни промени и в костите. Те ежедневно се затвърдяват, поради навика и остава вече една нова и различна костна структура на горната и долна челюст.

          Смучене или захапване на езика също води до проблеми. Най често това става между предните или страничните зъби. Резултата – отворена захапка във фронта или странично, плюс, не рядко промяна в говора.

          Неправилното гълтане е също вреден навик. Причината е най-често изкуствено хранене с неподходящ биберон. Дългото зърно на биберона с няколко отвора, води до свободно изливане на млякото в устата и задавяне на детето. При нормалното гълтане не взема участие лицевата мускулатура, но при неправилното гълтане тя участва активно.

         Друг вреден навик е неправилното положение на главата по време на сън- на много ниска или много висока възглавница. Тук ще добавя и вредния навик да се спи с ръка или свит юмрук под бузата. Тогава изменението на челюстта е едностранно.Вреден навик е и да се дъвче само на едната страна, да се задържа храна в устата. Тогава нефункциониращата страна изостава в развитието и се установява асиметрия в челюстите.

         Вредният навик да се консумира главно мека и кашава храна, обикновено е последствие на неправилно възпитание и прекалени грижи към децата. Ако вие храните детето си дълго време само с кашава и пасирана храна, у него не се изгражда навика да дъвче и по-късно продължава да гълта недостатъчно сдъвкана и по-твърдата храна. Няколко съвета за казаното до тук:

-ако детето смуче биберон-залъгалка, знайте, че между 11-я и 18-я месец, вие трябва да го отстраните завинаги.Изберете подходящ период, в който детето е здраво, спокойно и няма да се допусне замяна с друг вреден навик.                                                                                                                                                                                                     

-не употребявайте прекалено твърд биберон-залъгалка

-всяко кърмене на детето да е продължително-това е профилактична мярка против създаване навика за смучене на пръст

-следете подмяната на млечните зъбки с постоянни- около шестата година; не допускайте наличие в устата на два реда зъби

-децата да ползват подходяща четка и паста за зъби

-родителите да мият зъбите си заедно с децата, ако не се справят-нека това е и забавление и удоволствие, а резултата да се отчита пред огледалото

-детето никога да не се успокоява като смуче бонбон или бисквита, заспивайки

-ако детето избие зъб или няколко, при травма, не бързайте да ги изхвърляте. Бързо потърсете помощ като носите избитите зъби(дори замърсени с пръст, трева и др.) при лекаря, защото реимплантацията при децата не е безуспешна.

        След 13-14годишна възраст, в устата има 28 зъба. След 18г. започва пробива на мъдреците. Те създават доста проблеми на младите хора. Нищо фатално няма, ако ви липсват мъдреците и  даже нямате зародиши.

       Според функцията, която им е предназначил Бог е предвидял няколко групи зъби: резци - с които срязваме храната, кучешки - за да разкъсваме храната, предкътници - участват в стриването на храната и кътници - извършващи същинското дъвчене. В устата храната трябва така да се преработи, че освен изпитвайки удоволствие от вкуса и, да я подадем в хранопровода и стомаха в течно състояние. Това предполага здрави зъби и спокойно дъвчене, дъвчене… Ние нямаме време! Вярна е мъдростта: „Някога хората живееха, днес – бързат!”Краткото дъвчене лишава зъбите от основната им функция и затруднява стомаха.

     Всеки зъб се състои от емайл - най горния слой на короната, под него- дентин, който изгражда  и корена, и цимент- слой само над дентина в корена. Зъбът има и кухина в центъра си, в която се разполага пулпата- съставена от кръвоносни съдове и нервни окончания. Емайлът е най-твърдата тъкан в нашето тяло, което предполага минимум проблеми. Парадоксът е, че заболяванията на твърдите зъбни тъкани, започвайки от кариеса, надхвърлят 95%. Това е най-често срещаното хронично заболяване в нашето тяло.Децата на 5г. са поразени от кариес до 80%, но към 7-8г. процентът е вече 95. Причините за това са многобройни, но водещи са- микроорганизми, рафинирани въглехидрати и резистентност на емайловата повърхност на зъба. Други причини са локални и общи - слюнка, зъбночелюстни деформации, наследственост, условия на труд, хранене, географска среда, общи заболявания, хигиенни навици.

       Микроорганизмите - доказано е, че без тях не се развива кариес. В зъбната плака 80% от тях се пада на стрептококите, а другите са лактобацилите. Последните са ацидогенни, т. е. произвеждат киселини и се развиват в кисела среда. Стават кариесогенни само при наличие на въглехидрати. Зъбната плака представлява бактериална маса, която се образува върху зъбите и венечния ръб. Образуването на плаката е естествен процес и тя не се отстранява с обикновено жабурене. Меката въглехидратна храна увеличава образуването на плаката, докато твърдата храна - твърд хляб, сурови плодове и зеленчуци значително намалява количеството на натрупаната плака и не допринася за образуването на нова.

     Въглехидратите - бактериите синтезират голямо количество въглехидрати като крайният продукт от разграждането е млечна к-на около 50% и по-малко мравчена и оцетна к-на.Тези киселини разтварят и извличат минералните соли от емайла. Това е процесът деминерализация. Това е състояние на лесна атака на зъбите. Веднага трябва да добавя фактора слюнка. Тя е естествената билогична среда за физилогичните и болестни процеси на зъбите. Тя е течната среда, в която се развива зъбния кариес. Тя влияе със своето количество. При понижено слюноотделяне се наблюдава множество кариеси, а обилното слюноотделяне подпомага самоочистването. Слюнката влияе и със своя вискозитет - гъста и  точеща се, тя става лепкава и се задържа по зъбите като фиксира по-трайно зъбната плака. Слюнката има неутрално pH и тогава зъбната повърхност е стабилна, трудноразтворима. Критичното pH, при което започва процес на деминерализация на емайла е 5.4. Тази стойност лесно се достига и задържа за продължителен  период от време само при достатъчно количество въглехидрати в зъбната плака.. Слюнката е защитна среда за зъбите и чрез своя антимикробен състав - лизозим, пероксидаза , имуноглобулин А – те подтискат растежа на бактериите и тяхната патогенност.

      Резистентност(устойчивост) на зъбната повърхност -  тя е намалена при инфекциозни заболявания, туберкулоза, рахит, ревматизъм, при непълноценно хранене и хиповитаминози. Минерализацията на зъбите е дълъг процес – започва с появата им и трае до 15годишна възраст. Време за изграждане на правилни навици за хигиена, а също и стил на добро рационално хранене.

   Един сериозен проблем, който ни лишава от свободно общуване, това е лош дъх(halitosis). Трябва да знаем, че 80% от бактериите не се намират върху зъбите, а върху езика, зъбния камък, междузъбните джобове, изоставени корени, гангренозни зъби, възпалени венци. В нашите среди на вярващи в Бога хора, ние често добавяме в решаване на проблемите си, освен молитви и пост. Добър избор, а и препоръчан! Точно тогава трябва да сме по-бдителни към оралната си хигиена. Понеже не се храним, не ползваме зъбите си, считаме за ненужно и да ги мием. Когато не приемаме храна, процесите на очистване продължават. Чрез езика и лигавицата в устата се отделят токсини, слюнката е оскъдна, с по-плътен вискозитет и бактериите продължават дейността си. Разграждайки наличните белтъчни продукти, които съдържат сяра, издишвайки, човек отделя летливи серни продукти. Нужно е в такива случаи освен зъбите,  да се почиства и езика със специална четка, също така и повече усмивки за по-добра аерация на устата.

       Зъбният камък – все още има хора, които считат, че той е нещо добро и им крепи зъбите. Това ме ужасява!  Една минерализирана зъбна плака - това е зъбният камък. Образува се на местата, където се отварят слюнните жлези- долните зъби и горните молари. При лоша хигиена той се отлага дори по външните повърхности на зъбите. Освен  Са и Р камъкът съдържа и Na и флуор, Mg, карбонат и др. Съдържа и органични съставки. Всичко това е идеална среда за бактериите и източник на лош дъх. Зъбният камък е един силен механичен дразнител за венеца и винаги води до възпалението му – гингвит. Ако вие не дъвчете с някои от зъбите си,  след време те се облепват в камък и следват проблеми.

   Оралното здраве е неразделна част от общото здравословно състояние на човека и дава отражение на всички органи и системи. Оставям темата отворена! Нека се вгледаме в следната статистика:

- само 33% от българите си мият зъбите

- 8% въобще не ги мият

- 38% мият зъбите си само вечер

- всеки 4-ти младеж на 18год. е с поне един изваден зъб

Моите заключителни думи :  практикувайте добра ежедневна хигиена, посещавайте вашият дентален лекар, за профилактика, поне веднъж годишно, хранете се правилно и ... се усмихвайте! Това е право на всеки!

Веселото сърце е благотворно лекарство…(Притчи 17:22)

                                                                                                         Д-р Ани Радилова, лекар дентална медицина

X